Saturday, January 9, 2010

Giliran Peganut Hindu Bantah Guna Nama Tuhan


Penganut Hindu Serah Memorandum Bantahan

Laporan oleh : SYAZWAN SHAFIE

Subang Jaya : Atas dasar mahu maju ke depan dan bosan dilabelkan agama yang ketinggalan, penganut beragama Hindu tidak melepaskan peluang untuk turut serta dalam menuntut bela apa yang patut dituntut bela walaupun ramai yang don’t give a shit apa yang dituntut. Sebanyak 47 pucuk memorandum berbalut kulit LV bertatah berlian Tiffany telah diserahkan kepada suami Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Najib Tun Razak semalam. Memorandun tersedut dihantar untuk membantah penggunaan nama Iswara (Ishvara) pada kereta buatan Proton. Jurucakap NGO Hindu Against Ishvara Sacrilage (HAIS) , Encik Shivaji a/l Rajamaniam berkata;

“Isu penggunaam nama Allah baru-baru ini kami jadikan precedence untuk menghantar memorandum bantahan ini. Jika orang Islam ada hak bantah nama tuhan mereka digunakan oleh orang kristian, kami juga ada hak membantah nama panggilan kepada Dewa Shiva dikomersilkan oleh Proton yang pemiliknya bukan penganut Hindu”

dewa shiva

Foto : Patung Maheshvara Shiva di Bangalore

Iswara ialah pangkat yang diberikan kepada Dewa Shiva kerana dia merupakan tuhan utama agama Hindu. Iswara berasal dari perkataan Ishvara yang bermakna “tuhan” dalam bahasa Sanskrit. Shiva juga diberikan beberapa pangkat lain seperti Mahadeva, Maheshvara dan Parameshvara. Encik Shivaji juga menambah;

“Selama ini kami diamkan sahaja hal ini kerana menjaga sensitiviti perkauman. Tetapi jika penganut agama lain boleh saling tuntut-menuntut nama tuhan penganut Hindu juga mempunyai hak yang sama. Kami juga rasa amat menghinakan bila kereta yang menggunakan nama tuhan agung kami ialah sebuah kereta yang lemah! Jika mahu gunakan juga nama Ishvara, gunakanlah pada kereta yang bagus sikit contohnya seperti kereta kebal!”

Pihak Proton bila dihubungi pihak kami mengatakan isu ini sepatutnya tidak patut dibesar-besarkan. Menurut mereka nama Iswara pada kereta Iswara bukan berasal dari Ishvara tetapi berasal dari nama seekor spesis rama-rama.

“Kami sudah menggunakan nama spesis rama-rama ini sejak 1992 lagi. Mengapa sekarang baru ada bantahan dari penganut Hindu? Lagipun Iswara dan Ishvara adalah dua benda yang berlainan. Kami mengambil nama Iswara dari rama-rama. Oleh kerana itulah bila Proton Iswara dipandu laju ia mudah “terbang” dan jika kemalangan mudah remuk macam rama-rama juga”

iswara

Foto : Proton Iswara digunakan dalam sebuah rompakan lembu di Kedah minggu lepas.

28 comments:

atreyu strange said...

Oh begitukah? Jap, nak create groupie kat FB "Saya membantah penggunaan nama Iswara oleh semua rakyat 1Malaysia"

p.s. This shyt is awesome, dude.

Edna Sinn said...

splendid!!!

Anonymous said...

kau gila

zuliana_me said...

Hahaha...lawak lawak...

@atreyu: pegi la create group tu kat FB. Mesti ramai org yg join punyer. Taktik baik utk naikkan blog traffic & cari publisiti murahan mcm obe with raja petra issue..(not so murah).
Esok muka ko masuk paper.

redcorvette said...

obe! you make me laugh so much dat if my jaw git dislocated i will surely send you the bill.. gud place to unwind as there is to much hatred out there..have a gud weekend obe.

CremeBrulee said...

Now,this, this is more you, good sir!

In other unrelated news, Rock and Roll legend Ronnie James Dio has been approached by the Italian Diosceseses (or however the fuck you spell that) to drop the "Dio" from his name as it is confusing too many Italians into worshipping his likeness in coffeehouses all across the Peninsularish country.

92 and a half Italians responded in a completely biased poll that When they saw posters of ex=Sabbath slasher Dio's album "Killing Dragons".

http://2.bp.blogspot.com/_yOp1YH_NtN4/SjZ9PHeBC2I/AAAAAAAAAB8/zbVSp50NoQs/s320/RFI-dio-2.jpg

Notwithstanding that Ronnie James Dio looks more like the bastard son of Satan, various nitwits had complained of being "inexplicably compelled" to believe that Ronnie James Dio is in fact Christ reincarnate.

In true CremeBrulee fashion, I think this deserves to be a blogpost.

Obefiend Weiland said...

@ALL

this was written was SYAZWAN SHAFIE my good mate co author. he also the co founder of this site.

so give credit to this lad not me. i just edit it and add a few words.

CremeBrulee said...

Read the full thing at my blog which I shamelessly plug here. http://jomcode.com/fadhil/2010/keep-your-hands-off-my-god/

Anonymous said...

cukup la Obe dgn nama Allah dah dijual skrg ko pulak nk memperendahkan nama Tuhan agama lain.. pe cite? nk buat huru hara ke? setakat dlm blog berani la ko tulis klu depan2 mahu terkencing ko dibuatnya.. klu zaman 90an ko dah dilabelkan Pondan pasal melalui tulisan je ko berani tapi dlm dunia realiti Hurrmmmmmm! jgn sampaikan esk lusa ko lak jadi Pelarian mcm RPK.. ahaha!

Obefiend Weiland said...

cool trolling bro!

Anonymous said...

ingat Obe, lawak ade tempat dan masanya.. bukan setiap masa kita kena berlawak.. xbermakna kita lawak org lain ketawa.. ingat Obe ingat..

Don Faisal said...

eh, anonymous, diam. Hypocrite (munafik) betul:

"setakat dlm blog berani la ko tulis klu depan2 mahu terkencing ko dibuatnya.. klu zaman 90an ko dah dilabelkan Pondan pasal melalui tulisan je ko berani"

padahal tak berani guna nama betul, pakai anonymous pulak munafik ni.

Sudahlah ko, diam.

CremeBrulee said...

That's a troll if I ever saw one.

Anonymous said...

slow poke.. proton saga iswara dah tukar nama lama dulu daa

iLOVEspeed said...

actually, my friends and i do call iswara "kereta kebal". langgar myvi, myvi masuk bengkel, kereta kebal steady je ader calar dua tiga baris.

LOL!

ShernShiou said...

because Iswara ada power Ishvara!

Anasfadilah said...

anon poyo tak berani guna nama sendiri;

awak patut join utusan meloya la

hahahaha

neo said...

hi anon. mind to be my gf?

Zamri Adnan said...

Uihh...'ABANG LONG' pun wat kerja seludup lembu ke?? (rujuk sticker sebelah plate number Iswara). Dah tak larat nak pow orang ke Bang Long? Ke da kantoi mengepow ngan 'Ayahanda'?

SYZWN said...

@Zamri

boleh jadi lencana sekolah.lol!

abang long said...

aku rase anonymou yg marah2 ni ahli pekida yg empunya keta tu kot. tu aa dia marah2 ko taruk gamba keta dia. pastu marahkan org pondan lak padahal dia sendiri x taruk name

Matjoe said...

cayalah shazwan. bagus aku tergelak sampai kerkucil.

mauahahaha. aku xleh nk write this kind of post (coz xde talent). sib baik aku boleh baca this kind of post

Izzy Does It said...

awsummmm dude!
can i join ur me-troll?
i got tired of trollin in fb. they BAAAWW too much. ;-p

asrie said...

hehe... aku pun guna iswara jugak... kalau tau iswara tu nama tuhan hindu, x nak aku beli woiii...tapi dah jual...sekarang mana ada kuar lg...!!!!

Anonymous said...

PENGIKUT AYAHANDA PONDAN. ABANG LONG semuanya PUKIMAK!.... SAHABAT??? KEPALA BUTOOH!

MERAH? PUTIH??? PALER BUTUH PAK HANG.... MELAYU BOLEH PERGI MATI LA.

pait said...

kecoh plak anonymous nih.. go n fuck yourself laa.. -.-"

Syamil said...

Anon. kenapa perlu libatkan melayu? Pala butuh pak cina keling. hang mai mana habaq mai? meh aku waikru atas pala pak hang - Insan Gelung Emas

Metamorfosis said...

Pelatihan SDM is network marketing and training information or training an employee who has worked with many consulting firms and training institutions.
pendidikan dan pelatihan sdm,
pelatihan akuntansi,
sales marketing,
pelatihan di jogja,
lembaga pelatihan sdm,
manajemen bisnis,
pelatihan administrasi perkantoran,
administrasi kantor,
lembaga training motivasi,
pelatihan sekretaris,
pelatihan karyawan,
training jogja,
in house training,
pelatihan dan pengembangan sdm,
pelatihan manajemen sdm,
program training karyawan,
pelatihan dan pengembangan karyawan,
pelatihan sumber daya manusia,
training manajemen,
training sdm,
informasi training,
pusat pelatihan,
pelatihan rumah sakit,
_____
id card murah,
cara membuat id card,
membuat id card,
desain id card,
buat id card,
percetakan id card,
cetak id card,
cetak member card,

Related Posts with Thumbnails

Pagenumber