Sunday, June 26, 2011

Saturday, June 25, 2011

Metroll Tech - SKMM Akan Halang Akses ke Laman WIKIPEDIA Kelak


Laporan oleh Azman FirDOS

Sabtu -25 Jun - Pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multi Media kini dalam proses mendapatakan kelulusan dari Jabatan Perdana Menteri untuk menghalang penduduk Malaysia dari melayari laman web popular Wikipedia. Keputusan ini diambil Dato YoRais setelah menerima pelbagai aduan dari guru sekolah dan pensyarah universiti tentang permasalahan kronik salin dan tampal dikalangan pelajar. Kebanyakkan pelajar sekolah dan universiti tanpa segan silu menyalin artikel yang dijumpai oleh mereka di Wikipedia sebelum menampalnya kedalam tugasan yang diberikan guru dan penyarah mereka. Masalah ini sudah menjadi sebuah epidemik kerana ramai pelajar sekarang mempunyai komputer dan akses secara talia Dato YoRais dalam sidang media hari ini berkata;

"Kami menyedari masalah salin tampal semakin teruk. Pelajar sudah tak reti nak menulis tugasan tanpa melakukan plagiat. Plagiat pula tak kreatif dan secara verbatim pulak tu. Tak macam saya dulu. Jadi kami sedang dalam proses akhir menghalang penduduk Malaysia dari melayari laman web ini dalam masa beberapa minggu"

Tindakan menghalang akses ke laman web ini dijangka bakal mendapat tentangan hebat pengguna internet Malaysia. Dato YoRais berkata kegiatan salin tampal laman web ini adalah satu contoh mencuri harta intelek orang lain untuk membuatkan si penyalin nampak intelek. Kerap kali selepas menyalin para pelajar langsung tidak memberikan kredit langsung kepada Wikipedia. Dengan terhalangnya Wikipedoa Dato YoRais percaya pelajar akan menggunakan otak mereka bila melakukan tugasan bukan hanya mengasah bakat salin tampal sahaja.



Sunday, June 19, 2011

Metroll Tech - Nokia Perkenalkan Teknologi Baru Kamera Telefon Bimbit


Laporan asal Aman FirDOS

Singapura - Sabtu - Pihak pengeluar telefon bimbit paling best. awesome . mapan dan semestinya lagi best dari Apple - NOKIA hari ini memperlihatkan demo teknologi baru pada telefon bimbit mereka. Berucap dalam sessi pra NOKIA CONNECTION di Singapura hari ni, Presiden Nokia Stephen Elop memperkenalkan teknologi "Right Way To Record" untuk semua telefon berperisian Symbian 3 dan Windows Phones 7 Nokia yang bakal muncul hujung tahun ini. Right Way To Record atau "Cara Betul Merakam" ialah fungsi dalaman telefon yang menggunapakai akselerometer dalaman untuk memastikan fungsi merakam kamera Nokia hanya boleh berfungsi jika telefon dalam posisi mendatar. Stephen Elop berkata;

"Saya cukup bengang bila pergi ke Youtube dan melihat video yang diambil dari posisi menegak. Gambar memanjang macam terencat gila babi. Kebanyakkan pengguna yang mengambil video secara potrait dan bukan lanscape ini pengguna Apple pulak tu. Ini meyakinkan saya majoriti pengguna Apple memang bangang dalam penggunaan kamera video telefon bimbit mereka. Oleh sebab itu kami di NOKIA segera mereka fungsi ini sebelum Steve Fucking Jobs claims dia yang cipta benda ini dan menggelarkannya "SUATU EVOLUSI HEBAT DARI APPLE SEKALI LAGI"

Selain memastikan video diambil pada posisi landskap, teknologi Right Way To Record juga mempunyai pelbagai fungsi pintar. Jika kamera biasa mempunyai teknologi FACE RECOGNITION , teknologi RWTR mempunyai keupayaan NUDE RECOGNITION. Jika perisaian RWTR mengesan babak bogel didalam video yang diambil, ia akan serta merta menukar file video kepada private. Video tersebut perlu dimasukkan kata haluan sebalum bolej ditonton atau dipindahkan ke peranti lain. Elop juga menambah

"Kami sedar ramai orang menggunakan telefon bimbit untuk buat sex tape secara suka-suka. Ini bukan kesalahan tetapi kami tahu anda risau jika aksi senggama anda terlepas ke tangan orang lain. Oleh itu fungi NUDE RECOGNITION ini akan menenangkan hati pengguna Nokia. Oh dan ia juga hanya mengambil video dalam format MP4. Fungis 3GP akan dimatikan bila aksi bogel dikesan. Let's be honest. Who wants to watch pixelated 3GP anyway these days?"

Teknologi Right Way To Record dianggap sebagai tamparan kepada teknologi anti m
Linkerakam video yang bakal dilakukan oleh Apple. Menurut laporan pelbagai laman web teknologi, APPLE akan bekerjasama dengan pengusaha konsert dan acara sukan untuk mematikan fungsi merekod video peranti Apple di masa terdekat. Pentas konsert dan stadium sukan akan dipasangkan alat yang menghantar arahan kepada semua peranti Apple (iPhone, iPad dan iPod) untuk mematikan fungsi rakaman video. Ini memastikan tiada rakaman "haram" dilakukan yang mungkin merosakkan keuntungan pengusaha konsert dan acara sukan.




Thursday, June 16, 2011

Metroll News - SIC Sedia Benarkan Penggunaan Litar Sepang Sebagai Pentas Demo Jalanan


Laporan : Effi Saharudin

Sepang - Khamis - Dengan pengumumaman demonstrasi aman BERSIH 2.0 bulan hadapan sudah terdengar suara-suara tak puas hati dari orang ramai berkenaan demo jalanan ini. BERSIH 2.0 sekali lagi akan diadakan di ibu kota dan pihak penganjur mengaggarkan lebih 30 ribu orang bakal berarak bagi meminta senarai daftar pemilih Sururhanjaya Pilihan Raya dibersihkan dari pengundi haram dan hantu. Selesai perhimpunan bersih dikatakan PERKASA dan PEMUDA UMNO pula bakal mengadakan demo jalanan mereka tersendiri yang bakal mengumpulkan antara 15 hingga 500 ribu orang peserta dari pelbagai lapisan Meleis.



Oleh sebab itulah pihak Sepang International Circuit hari ini menawarkan litar F1 Sepang sebagai venue untuk demo Bersih, Perkasa dan Pemuda. Menurut pegawai perhubungan awam SIC, Saudara Karrot Gold Anwar;

"Sebagai rakyat Malaysia pihak pengurusan SIC percaya kepada kebebasan bersuara dan berhimpun. Tapi pada waktu yang sama kita tahu demo jalanan bakal menyemakkan pusat bandar Kuala Lumpur. Idea perhimpunan dalam stadium yang pernah dicadangkan pihak tertentu ditolak. Semua peserta demo mahu berarak diatas jalan supaya lebih feel. Berkumpul dalam stadium tak feel. Maka kami bagi the best of both world. Litar Sepang terletak jauh dari KL dan ini akan mengelakkan mereka yang mempunyai urusan di KL dari terperangkap dalam kesesakan akibat demo. Keduanya litar Sepang ada jalan berturap yang terbaik bagi mereka yang berdemo mahukan feel autentik. Disamping itu bila ada demo di litar sepang kami rasakan litar kami akan lebih diutilised. Kalau tak kosong hanya ada biawak melintas"

Pihak Metroll melakukan temubual secara rawak di Kuala Lumpur dan rata-rata orang ramai menyambut baik usaha SIC ini. Setakat ini hanya saudra Lim Kit Siang sahaja yang membantah idea berdemo di litar F1 Sepang. Beliau dipetik berkata;

"Kalau demo dalam litar tak ada polis mahu sembur kami. Nanti kami tidak boleh raih simpati untuk pilihanraya. Media barat juga tak akan tunjuk kerajaan Malaysia jahat! Mana kami nak carik modal berkempen kalau macam ini"



Thursday, June 9, 2011

Metroll News - Sesal Pangkat dan Rahsia Didedahkan , PEKIDA Ubah Kata Kunci Rahsia


Laporan asal Mazidum Sidick

Kuala Lumpur - Khamis - Kesal dengan rahsia dalaman serta kosa kata persatuan mereka dimain-mainkan orang ramai, Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah (Pekida) menyaman penerbit dan pengarah filem Kongsi dan KL Gangster kerana mendedahkan beberapa perkara sulit yang digunakan dalam pertubuhan tersebut melalui filem mereka.

Disamping itu mereka akan mengubah kosa kata kunci rahsia mereka secara menyeluruh kerana ianya sudah diketahui orang ramai. Ketua Ahli Majlis Negeri Pekida Wilayah Persekutuan, Shikin Begum berkata perkataan Ayahanda, Abang Long, Abang Cik dan Tok Penakan Pak Hang yang sinonim dengan pertubuhun itu akan digantung penggunaannya serta merta.

"Kami melihat filem Kongsi dan yang terbaru ini KL Gangster telah melampaui batas apabila menggunakan kata laluan dan kod rahsia Pekida. Sekarang kami dalam proses mencari kata kunci ganti baru bagi menggantikannya semua. Saya sudah mengarahkan orang bawahan saya pergi ke GOOGLE TRANSLATE dan membeli Kamus Dewan bagi mencari kata kunci rahsia baru yang sesuai bagi pertubuhan kami"

"Kami juga tidak setuju dengan potrayal PEKIDA sebagai gengster yang sebenarnya hanya memalu dan menjatuhkan martabat bangsa Melayu sendiri. Kami bukan gangster cuma sebuah pertubuhan beruniform seperti Bulan Sabit Merah dan Kedet Bomba kepada mereka yang merindui rasa menjadi ahli badan beruniform bila sudah keluar sekolah. Malahan sebagai cara merubah persepsi negatif ini kami sudahpun berbincang dengan Kementerian Pelajaran bagi membenarkan PEKIDA menjadi salah satu badan beruniform untuk kokorikulum sekolah"

Shikin Begum juga memberitahu pihak Metroll untuk sementara waktu pihak mereka akang menggunakan kata kunci rahsia sementara bagi menggantikan kata kunci rahsia yang kini bukan lagi rahsia. Sebagai contoh Shikin mengatakan pangkat pengganti sementara bagi Ayahanda ialah PapaSmurf . Abang Long digantikan dengan Der Long dan Tok Penakan Pak Hang digantikan pula dengan Tok Wan Hang. Pihak PEKIDA dijangka akan mula menggunakan kata kunci sementara ini sehingga bulan depan.



ENTRY INI IALAH PARODI BERITA INI


Tuesday, June 7, 2011

Metroll News -Kolej Isteri Taat Bakal Dibina Tahun Depan


Laporam asal Aboogit Ashaari

Kuala Lumpur - Isnin - Selepas membuka cawangan Malaysia Kelab Isteri Taat, Globak Ikhwan hari ini mengumukan cadangan pembukaan Kolej Isteri Taat di Selangor. Pegawai perhubugan am Globai Ihwan saudara Kamarudin Ahmad berkata penubuhan Kolej Isteri Taat adalah langkah progresif Global Ikhwan bagi menangani masalah suami curang. Kamarudin juga menambah Kolej Isteri Taat akan menawarkan pengajian kepada isteri-isteri yang memerlukan kelulusan yang mampu menaikkan taraf mereka sebagai isteri yang berguna. Antara kursus yang ditawarkan ialah tarian tiang, cara membuat sandwich di dapur , urutan singa, pekerjaan tangan , pekerjaan hembus dan melacur. Bagi memastikan pelajar Kolej Isteri Taat mendapat pengajian terbaik, pihak Global Ikhwan sudahpun mendapat perkhidmatan pakar seks seperti Ruth Westheimer , Madam Heidi Fleiss dan Coco Austin (isteri kepada penyanyi Ice T).

"Kami merasakan ketiga-tiga tenaga pengajar ini mampu menjadikan semua pelajar kami setandung pelacur kelas pertama yang wujud di Amerika maupun Eropah. Madam Heidi Fleiss sebagai contoh ialah Ibu Ayam yang cukup terkenal di Hollywood suatu ketika dulu dan membekalkan pelacur kelas pertama kepada Charlie Sheen dan Michael Douglas.Coco Austin pula isteri seorang rapper yang cukup WHORETASTIC sehinggakan Ice T tak carik betina lain. Dr Ruth pula sudah menjadi pakai terapi seks selama lebih 40 tahun. Mereka semua ada perdigree bagi menunjukkan Kolej Isteri Taat ialah kolej yang berprestij kelak"

Dalam majlis yang sama pihak Kelab Isteri Taat Malaysia menandatangani persetujuan dua hala dengan wakil-wakil Isteri pemain kelab Liga Perdana Inggeris. Melalui persetujaan ini sebuah kelab yang dinamakan Obedient WAGS Club bakal ditubuhkan bagi isteri dan teman wanita pemain kelab-kelab bolasepak EPL. Obedient WAGS Club dilihat sebagai medium terbaik bagi memantau masalah pemain bolasepak liga tersebut yang terlalu banyak skandal. Persetujuan ditanda tangani oleh President Kelab Isteri Taat Malaysia, Dr Rohaya Mohamed dan Coleen Rooney isteri kepada Wayne Rooney. Coleen apabila ditemuramah berkata;

"Ini idea yang sepatutnya kami wujudkan terlebih awal. Jika Obefiend WAGS Club wujud beberapa tahun dahulu saya yakin Wayne tidak akan mencari pelacur untuk disetubuhi ketika saya mengandung. Saya juga yakin Ryan Giggs tidak akan menghadapi masalah injuksi dengan Imogen Thomas. Begitu juga rumahtangga Cheryl dan Ashley Cole tidak akan bergolak. Jika kami semua pandai menjadi seperti pelacur kelas pertama terlebih awal lelaki kami yang gatal gonad pasti tidak cari yang lain"

Sementara itu Kolej Isteri Taat akan mula beroperasi tahun hadapan dan tidak seperti kolej yang lain pelajar yang lulus akan diberikan kelulusan Pelacur Kelas Pertama, Pelacur Kelas Kedua Atas dan Bawah, Pelacur Kelas Ketiga dan Tidak Lulus Tapi Tahap Minah Rempit. Kemasukan ke Kolej Isteri Taat terbuka kepada semua lepasan SPM dengan gred minima F9 untuk semua subjek untuk layak memohon.



Metroll Tech - UNIFI Perkenalkan i-Ramalan : Website Gandingan iCloud Apple


Laporan asal Aman FirDOS


San Francisco - Selasa - Selari dengan pengumuman perkhidamatan iCloud oleh Steve Job di Worldwide Developers Conference hari ini, pihak UNIFI terus mengumumkan perkhidmatan sokongan mereka. Perkhidmatan sokongan iRamalan ialah perkhidmatan yang dijangka mengurangkan tahap kemarahan pengguna khidmat simpanan awanan Apple ni kelak. Pegawai Teknikal UNIFI, Encik Pradeesh Parameswaran memberitahu pihak Metroll;

"Kita tahu kelajuan internet jalur lebar Malaysia tak tentu hala 99.99999% of the time. Saya sendiri mengamuk bila kelajuan jatuh merudum tanpa amaran. Jadi kami di UNIFI memperkenalkan khidmat iRamalam bagi memberi pengguna internet ramalan kelajuan internet selama 5 hari seperti ramalan kaji cuaca yang biasa kita lihat di kaca TV. Dengan itu pengguna internet boleh merancang masa download dan upload mereka tanpa perlu rage gila babi bila kelajuan internet menyiput"

Perkhidmatan iRamalan boleh didownload sekarang dalam bentuk aplkasi iPhone, iPad , Symbian, Windows Phone 7 dan Android. Ramalan kelajuan maksimum dan minimum serta waktu waktu puncak akan tertera pada aplikasi dalam bentuk grafik yang menarik.




Monday, June 6, 2011

Metroll Sports - Rooney Dedahkan Sebab Disebalik Rawatan Rambutnya


Laporan asal Zainal Abidin Temerloh


Manchester- Isnin - Ahad lalu penyerang sensasi Manchester United dan England Wayne Ronney tidak beraksi menentang Switzerland kerana dihospital menjalani rawatan rambut botaknya. Tanpa kehadiran Rooney pasukan Tiga Singa hanya mampu seri dua sama dengan skuad negara Alps dibawah kendalian Ottmar Hitzfeld. Pelbagai spekulasi tentang sebab mengapa beliau mendapatkan rawatan rambut tersebar. Teori paling popular ialah Rooney malu besar kerana peminatnya di Malaysia enggan memanggil beliau dengan nama gelara WAZZA tetapi sebaliknya memanggil beliau WAZZAIBO. Seperti yang kita sedia malu pelawak terkemuka Malaysia Zaibo mempunyai corak kebotakkan yang seiras dengan apa yang dihadapi Wayne sekarang

Pihak Metroll hari ini berjaya mendapatkan temu ramah telefon secara ekslusif bersama Wazza dan bila ditanya sebab sebenar beliau menjawab;

"Saya sebenarnya tak peduli sangat rambut saya botak. Botak macam mana pun saya kaya dan seperti kata pepatah Cina "Ada Wang Ada Amoi" poket saya yang tebal membuatkan gadis nampak saya sama kacak macam Shaheizy Sam. Tujuan saya menjalani rawatan sebenarnya atas desakan pihak pengurusan Manchester United. Mereka mahukan saya menjadi duta shampoo Clean and Clear seperti Cristiano Ronaldo. Sebagai pemain berprofil tinggi, saya harus memaksimakan pendapatan saya menerusi penajaan sebelum bersara kelak. Penajaan tahunan yang diterima Ronaldo dari Clear for Men cukup lumayan dan saya iri hati dengan beliau"

Rooney juga sudi memberikan kami gambar ekslusif beliau selepas menjalani rawatan rambut dibawah. Diharap rawatan yang dikatakan bernilai GBP 30 000 ini berbaloi dan Rooney akan dilantik menjadi duta shampoo dimasa hadapan. Jika gagal saya difahamkan pihak YUN NAM , TENCHO dan ZINDAGI sudi melantik beliau untuk menjadi duta rawatan rambut.



Sunday, June 5, 2011

Metroll Gossip - Peminat Lisa Surihani Bengang Dengan Kostum Pilihan Beliau ke Parti



Ya Allah! lepas satu, datang lagi satu gossip hangat ke telinga penuh tahi Juber minggu ni. Seorang peminat pelakon cilik dan senang hangat sekarang, Lisa Surihani menghubungi Juber kerana tak puas hati dengan cara pemakaian pelakon kegemarannya

"Juber tengok lah gambar yang saya sisipkan dalam emal ini. Ini gambar Lisa ketika sambutan hari jadi ayah sedaranya. Ada ke patut masa majlis hari jadi dia dress up sebagai Paris Hilton! Takde maruah ke Lisa?"



Peminat itu juga memberitahu Juber sebagai seorang role model Melayu Islam Lisa sepatutnya sensitif dengan costume yang dipilih beliau ke majlis itu

"Paris Hilton itu kaki arak, dadah dan pelakon filem porno buatan sendiri macam Wan Norazlin. Dengan memakai kostum untuk kelihatan seperti Paris, Lisa seakan menunjukkan it's ok to be like Paris. Kita orang Islam mana boleh dress up sembarangan"

Juber setuju sangat dengan pendapat peminat yang marah ni. Seperti kita sedia maklum ada hadith yang melarang kita umat Muhammad dari meniru pemakaian umat bukan Islam. Kalau meniru gaya Paris Hilton lagilah haram pasal dia role model tonggang terbalik, kaki kongkek dan juga bekas banduan. Lisa harus minta maaf secara besar-besaran kerana cuba kelihatan seperti Paris. Nanti anak-anak kecil yang melihat beliau sebagai role model bakal terpengaruh. Ini tidak elok untuk masa depan Malaysia.

Kalau nak main dress up pun tak boleh ke pilih watak selebriti lain? Kenapa pilih Paris Hilton? Watak Saloma atau Sarimah Ahmad tak cukup glemer ke Lisa? Saloma dan Sarimag jauh lebih cantik dan molek akhlaknya dari Paris. Mulai hari ini beringat ye lisa. Jangan main tibai je paki kostum,

JUBER - Masa sekolah dulu selalu dress up sebagai FREDDIE MERCURY kerana dia lambang lelaki keras sejati sepanjang djaman.

Metroll News - Warga Kelantan Dakwa WIKILEAKS Idea Beliau


Laporan asal Wan Ahmad Nizam Kamarudin

Machang - Ahad - Seorang lelaki kelahiran Machang, Encik Saif Mamat hari ini mendakwa idea laman web penyebaran rahsia dunia Wikileaks sebenarnya idea asal beliau. Saudara Saif Mamat seorang graduan Sarjana Perkomputeran Imperial College of Science and Engineering London memfailkan saman sebanyak USD 30 juta keatas Julian Assenge kerana mencuri idea beliau. Menurut Saif beliau dulu teman sekelas Julian dan beliau mendapat idea untuk membangunkan lama web dimana semua maklumat yang anda mahu termasuk maklumat rahsia boleh dimuat turn hanya dengan menekan pautan pada laman web tersebut

"Saya berkongsi idea dengan Julian dan beliau bertanya kepada saya "How do we get secret information out?" Saya menjawab "We create website for it where people can post it anonymously". Julian kemudian bertanya lagi "So how do users download them?" Saya terus menjawab "we click here one the links.. like this"

Dari idea asal ini Saif mengatakan mereka bersetuju membangunkan laman web bernama WEKELIK.COM bersama. Nama WEKELIK digunakan kerana beliau seorang anak kelahiran Kelantan yang tidak lupa asal usul. Julian kemudian secara senyap-senyap membangunkan WIKILEAKS dibelakang Saif dan sekaligus mencuri idea asal Saif.



Peguam Saif Mamat, Abdullah Akhlakhein Segaraga Esq berkata pihak beliau dilantik untuk menguruskan kes saman ini setelah Saif melihat cara pihak mereka menguruskan kes saman RM300 juta Baggio terhadap Christopher Nolan tahun lalu. Pihak Julian Assenge pula bila dihungi wakil Harian Metroll berkata;

"Julian enggan mengeluarkan kenyataan terperinci buat masa sekarang tetapi dia ada mengatakan "KAWE DOK KENA SIAPA SAIF NING.. KECEK KELATE PUN KAWE DOK GHETI. INI BUHUNG BLAKO!"



Thursday, June 2, 2011

Metroll Gossip - Blog #AdindaEvans Hanya Viral Marketing Filem Terbaru Amir Raja Lawak?




Semalam Juber terima link kepada sebuah blog yang cukup sensasi seluruh Malaysia. Menurut email tip yang Juber terima blog ini mengandungi pengakuan berani seorang anak gadis berumur 14 tahun yang memanggil dirinya Adinda Evans. Adinda Evans mengaku sudah melakukan hubungan senggama dalam, seggama atas, senggama tepi dan senggama minda dengan teman lelaki beliau tanpa segan silu.

Nak dijadikan cerita kini satu Malaysia dah tahu tentang blog berani mati gadis dari Puchong ini. Juber pun difahamkan pihak Polis dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dibawah Datuk Shahrizat Jalil mengambil berat pengakuan Adinda Evans kerana beliau masih dibawah umur. Kawan Juber si wartawan sensasi Hazrey juga memberitahu Juber yang seks bagi mereka dibawah umur 16 tahun jatuh hukuman rogol statutori. Sama ada ianya dalam kerelaan atau tidak teman lelaki Adinda Evans akan dihadapkan di mahkamah atas kesalahan ini

Dalam orang ramai sebok pasal cerita ini Juber diberitahu blog itu sebenarnya projek Viral Marketing oleh Amir Rajalawak. Ianya bukan blog sebenar tetapi blog HYPE untuk filem AKU DAH MAEN yang dibintangi Amir dan bakal ditayangkan di pawagan Aidifitri ini. Juber terus menghubungi Amir untuk mendapatkan keterangan dan Amir mengesahkan blog Adinda Evans itu adalah blog Viral yang dicipta oleh kakitangan Obefiend Network bagi mempromosikan filem Aku Dah Maen.

"Ye saya mengaku blog Adinda Evans itu hanya sebuah blog viral marketing untuk filem pertama saya yang bakal muncul iaitu Aku Dah Maen. Filem ini sebenarnya adaptasi buku The Scarlet Letter dan saduran filem Easy A lakonan Emma Stone. Saya cukup berbangga pihak Obefiend Network yang ditugaskan mencipta hype bagi filem saya ini berjaya melakukan tugas mereka! Oh jangan lupa layan filem Aku Dah Maen nanti di pawagam ok"

Aku dah Maen , seperti filem Easy A mengisahkan pengalaman seorang remaja di sekolah setelah muncul gossip beliau bukan lagi dara. Jika Scarlett Letter dan Easy A dibuat dari perspektif seorang wanita, Aku Dah Maen dibuat dari perspektif pelajar lelaki. Amir memberitahu gambar Adinda Evans itu sebenarnya diri beliau yang dimekapkan. Dia memainkan watak seorang lelaki dan wanita pada waktu yang sama.



Bila ditanya apa pendapat beliau tentang komen melampau yang ditinggalkan di belog Adinda Evans Amir berkata;

"Ini lah point filem Aku Dah Maen. Nak menunjukkan dan membuka pekung bangsa Melayu kita yang suka menghukum tanpa usual periksa. Dalam filem ini ada kami paparkan masalah Melayu suka sangat mengherdik dari mengajar. Lepas tu perasan diri mereka ahlil syurga pada masa yang sama guna perkataan kesat. Filem Aku Dah Maen mungkin sebuah komedi tetapi ianya komedi berat penuh dengan makna tersirat"



Idea asal DR BONG

Wednesday, June 1, 2011

Metroll Bisnes - Rezeki Jual Barangan Berpautan Dengan Filem Tempatan


Laporan asal Kamarudin Maple

Sudah lebih dua minggu filem Nur Kasih arahan Khabir Bhatia ditayangkan di pawagan tempatan dan dalam tempoh masa yang sama juga berlaku fenomena di dalam dunia fesyen muslimah tempatan. Kemana sahaja anda pergi anda pasti melihat Tudung Nur Kasih dijual dan dari pertanyaan wartawan Metroll kepada penjualnya, rata-rata mengatakan jualan tudung fesyen Nur Amina (Lakonam Tiz Tiz Tiz Zakiah) amat laku selari dengan hangatnya kutipan pejabat kotak filem yang sama. Pasti ramai yang tertanya-tanya siapakah insan kreatif dibelakang fenomena Tudung Nur Kasih ini?

Persoalan ini terjawab apabila kami bertemu Encik Mahmud Samsudin, seorang pemilik syarikat import eksport yang berpengkalan di Pasir Gudang. Menurut Encik Mahmud beliau mendapat idea menjual tudng berjenama Nur Kasih setelah melihat isteri beliau kusyuk menonton drama ini di kaca TV

"Saya sebenarnya tak tengok sangat drama melayu tapi isteri saya cukup gemar. Saya lebih minah menonton Akademi Fantasia. Dari situ saya teringat fenomena Tudung Mawi suatu ketika dahulu. Saya terus mendapat idea menjual tudung Nur Kasih sementara drama ini hangat dipasaran. Telahan saya Tudung Nur Kasih ada potensi untuk menjadi sama hangat dengan tudung Mawi."

Telahan Encik Mahmud nyata menguntungkan kerana beliau kini menjadi pengimport utama tudung ini ke Malaysia. Beliau mendakwa berjaya menjual lebih 9000 tudung Nur Kasih seminggu. Apabila ditanya apa pelan beliau seterusnya selepas kehangatan Nur Kasih berlalu Encik Mahmud berkata;

"Saya sudah melakukan kajian dan melihat filem apa yang bakal keluar dalam masa terdekat ini. Setakat ini saya sudah mendapatkan kebenaran dari saudara Nazri Vovinski Anuar untuk melesenakan Karipap berjenama Karipap-Karipap Cinta yang berpautan dengan filem Karipap-Karipap Cinta yang bakal ditayangkan di pawagan hari raya akan datang. Selain itu pihak kami juga cuba mendapatkan hak perleseanan Papadom Saadom , buku lima besi KL Gangster dan jamu mengetatkan vagina Adnan Sempit. Insyaallah kalau berjaya dilesenkan rezeki saya makin murah kelak"



Grafik : Tudung Mawi


Kredit gambar RIONIX88

Related Posts with Thumbnails

Pagenumber